Jaa

Suomen Myyntimediat blogi

Printmix kokemuksia - Vertaistuen merkitys

Share |

Keskiviikko 21.9.2022


vertaistuki_kuva_1.680x453.jpg

Printmix Oy:n ja Suomen Myyntimedioiden Mika Matti-Trogen kiinnostui vertaistuen merkityksestä, työskenneltyään useiden järjestölehtien parissa. Vertaistuki perustuu samantapaisissa elämäntilanteissa olevien ihmisten kohtaamiseen, yhteenkuuluvuuden tunteeseen sekä kokemuksien jakamiseen. Se ei liity siis ainoastaan elämän haastavimpiin vaiheisiin tai kriisitilanteisiin. Yhteiset kohtaamiset voivat syntyä tarpeesta vertaistukeen, vaikka vanhemmuuden haasteiden keskellä.


”Käsittääkseni monen yhdistyksen yksi ydinalue on tukihenkilötoiminta ja vertaistuki. Printmix Oy kustantaa eri yhdistyksien jäsenlehtiä ja Suomen Myyntimediat hoitaa ilmoitusmyyntiä, mutta minulla ei ole suoraa kokemusta yhdistysten toiminnasta. Katson asioita ulkopuolisen silmin. Pidän vertaistuki- ja tukihenkilötoimintaa todella hienona ja tärkeänä asiana. Jokainen tarina vertaistukitoiminnasta kolahtaa minuun ja koen toiminnan olevan ensiarvoisen tärkeää.” -Mika-Matti Trogen


Mika-Matti kiinnostui vertaistuesta aiheena ja perehtyi teemaan syvemmin. ”Internetistä löytyy paljon tietoa eri alojen vertaistukitoiminnasta. Potilasyhdistyksien lisäksi monista muistakin aiheista löytyy kattavasti informaatiota ja tarinoita, joita olen lukenut niitä ihaillen.” -Mika-Matti Trogen

Vertaistuen tarve kasvaa

Ihmisen sairastuessa vakavasti, sairastuneen ja hänen läheistensä tiedonjano on suuri. Lääkäreiden ja kirjallisuuden lisäksi tietoa saadaan kätevimmin kohtalotovereilta, joilla on sairaudesta kokemusta pidemmältä ajalta.


Kohtalotoverit jakavat omia kokemuksiaan sairaudesta ja sen kanssa elämisestä. Sairastuneelle ja hänen läheisilleen on tärkeää saada tietoa sairaudesta, tulevasta elämästä ja niiden tuomasta muutoksesta.


Kokemuksia on hyvä jakaa sellaisen henkilön kanssa, joka todella ymmärtää ja tietää sairaudesta. Vertaistukija on sopivan etäällä, jolloin hänelle voi olla helpompi puhua kuin esimerkiksi omille perheen jäsenille.


Vertaistuen tarve on jatkuvasti lisääntynyt, samoin kuin tilanteet, joissa sitä tarvitaan. Tämä johtuu osaltaan yhteiskuntamme muutoksista. Monet kertoivat saaneensa apua vertaistuesta, mutta kaikki tukea tarvitsevat eivät pääse sen piiriin. Yhdistyksillä onkin tärkeä tehtävä tukea ja tuottaa vertaistukipalveluja. Vertaistukea käytetään paljon myös yritysmaailmassa.

Kokemusasiantuntija auttaa

Usein sairastuneen omaa jaksamista helpottaa tieto siitä, ettei ole ainoa sairastunut ja ei ole yksin. Omista kokemuksista ja ajatuksista keskusteleminen on täysin erilaista niiden ihmisten kanssa, jotka ovat joutuneet käymään läpi samanlaisen polun kuin sairastunut itse.


Sairastuneelle on tärkeää, että saa puhua monen kokemusasiantuntijan kanssa ja kuulla heidän tarinansa. Kokemusasiantuntija on henkilö, jolla on omakohtaista kokemusta sairaudesta. Sairastunut voi samaistua moneen kertomukseen. Sitä kautta hän voi saada toivoa ja lohdutusta omaan tilanteeseensa.


Muiden sairastuneiden kokemukset auttavat myös ymmärtämään kuinka pitkä tie toipumiseen on. Kokemusasiantuntijat kertovat vuosien terapiasta ja mitä kaikkea ovat kokeilleet ennen kuin toimiva hoitomuoto tai lääkitys löytyi. Sairastunut ymmärtää kokemusten avulla paremmin toipumiseen vaadittavaa aikaa ja työn määrää.


Sairastunut saattaa olla poissa normaalista sosiaalisesta toiminnastaan pitkiäkin aikoja. Vertaistukitoiminta saattaa kuitenkin tuoda uusia ystävyyssuhteita. Uusia ystäviä saattaa tulla niin paljon, että niitä on jopa enemmän kuin ennen sairastumista.

Vertaistuen merkitys on suuri 

Vertaistuki koetaan enimmäkseen hyväksi asiaksi, mutta kuinka merkittävää se oikeastaan on? Selviävätkö sairastuneet ilman vertaistukea? Kaikki eivät tietenkään pysty antamaan vertaistukea ja kaikki eivät sitä halua. Näihin pohdintoihin, Mika-Matti Trogen halusi löytää lisää kosketuspintaa.


”Moni kertoo, että olisi selviytynyt ilman vertaistukea, mutta he olivat kuitenkin todella kiitollisia saamastaan tuesta. Useat kokivat saaneensa henkistä läheisyyttä, ymmärrystä ja tärkeätä tietoa. Pelkkää kuuntelua ja neuvojen jakamista ei koettu ainoana tärkeänä asiana, vaan tärkeimpänä pidettiin saman kohtalon kokemusta.” - Mika-Matti Trogen


Vertaistuki auttaa sairastunutta ymmärtämään paremmin tilanteensa ja tarjoaa mahdollisuuden oppia muiden kokemuksista. Usein vertaistukijat tapaavat epäsäännöllisesti. He eivät varsinaisesti noudata ennalta määriteltyä kaavaa, vaan toiminta kehittyy omillaan. Vertaistuki vaatii luottamusta ja samalla myös etäisyyttä. Omasta lähipiiristä harva saa tarvitsemaansa vertaistukea.


Vertaistuesta puhutaan paljon, eikä turhaan. Monille vertaistuen merkitys on ollut suuri tai tärkein tekijä vaikeassa elämäntilanteessa. Kun on raskasta ja edessä tuntuu olevan umpikuja, aiheesta puhuminen ja avautuminen voi olla haastavaa. Kun ihmisellä menee hyvin, siitä kerrotaan mielellään. Osa sairastuneista ei jaksa hakea apua ja ovat jääneet yksin sairauden kanssa.


Tutkimusten mukaan vertaistuella on suuri merkitys sairastuneiden jaksamiselle ja elämänhallinnalle.


Älä jää yksin!

Yhteydenotto

Meille on tärkeää tukea yhdistysten merkittävää työtä omalla toiminnallamme. Ota yhteyttä ja jutellaan lisää, kuinka voisimme auttaa sinua järjestölehtesi tekemisessä ja ilmoitusmyynnissä!

Alkuperäinen kirjoitus on julkaistu Printmix Oy:n blogissa.

Avainsanat: mika-matti trogen, printmix, mika trogen, printmix kokemuksia, printmix oy, suomen myyntimediat, metsek, paino, lehti, ilmoitusmyynti, graafinen suunnittelu, järjestö, yhdistys


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini